Tu jesteś:

RICS o nieruchomościach komercyjnych

Jak wynika z globalnego raportu RICS dotyczącego nieruchomości komercyjnych (Global Commercial Property Monitor) w czwartym kwartale 2014 roku, na większości rynków europejskich odnotowano poprawę nastrojów w sektorze nieruchomości.

Zgodnie z raportem RICS w ostatnim kwartale 2014 roku nastroje dotyczące rynku najmu w Polsce pozostawały raczej niezmienne i wciąż są negatywne. Główną tego przyczyną jest fakt, że najemców jest mniej niż wolnej i budowanej powierzchni, a to oni dyktują dzisiaj warunki najmu.

Po stronie inwestorów nastroje nadal się poprawiają, choć nie jednoznacznie. Jak podawali ankietowani w perspektywie następnych 12 miesięcy przewidywania, co do zmian stawek czynszu dla nieruchomości biurowych zarówno w lokalizacjach najlepszych jak i tych drugorzędnych, są jednoznacznie negatywne, a prognoza dla słabszych nieruchomości jest znacząco negatywna. Jedynie oczekiwania dotyczące stawek czynszu dla najlepszych lokalizacji handlowych i magazynowych są pozytywne.

Rynek nieruchomości pozostał obojętny na poprawę nastrojów konsumentów wywołaną stałą poprawą sytuacji na rynku pracy. Szybsze tempo wzrostu podaży nad popytem przekłada się na zwiększenie presji na obniżanie stawek czynszów. Coraz większe zainteresowanie inwestycjami i coraz lepsze warunki udzielania kredytów sprzyjają z kolei oczekiwaniom niewielkiego wzrostu cen nieruchomości typu prime, co przy malejących stawkach czynszów można interpretować jednoznacznie tylko, jako oczekiwaną nieznaczną kompresję stóp kapitalizacji. Na rynkach drugorzędnych oczekiwać należy presji na obniżenie wartości nieruchomości, która to wynikać może z niższych stawek czynszu, jakie prognozują badani. Zdaniem ankietowanych stopa kapitalizacji nieruchomości biurowych typu prime wynosi 6,1 proc., nieruchomości przemysłowych typu prime – 7,2 proc., a nieruchomości handlowych typu prime – 6,0 proc.

Średnia ocena

Na podobny temat

Komentarze

Zaloguj się aby móc dodawać nowe komentarze.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×