Hochtief wydał oświadczenie dotyczące nazwy osiedla na Powiślu

Osiedle na Powiślu

Firma Hochtief Development Poland Sp. z o.o. przedstawiła swoje stanowisko dotyczące wyboru nazwy kompleksu realizowanego na warszawskim Powiślu. Osiedle zlokalizowane jest pomiędzy ulicami Dobrą, Leszczyńską, Wybrzeżem Kościuszkowskim i Zajęczą na terenie byłego zakładu przemysłowego wytwarzającego energię elektryczną i ciepło.

W oświadczeniu podpisanym przez Piotra Starka, członek Zarządu HOCHTIEF Development Poland Sp. z o.o., czytamy: Wsłuchujemy się w opinie Mieszkańców chcących zachowania historycznego nazewnictwa obiektu, którzy  w ostatnich dniach podpisali petycję  przygotowaną przez Oddział Towarzystwa Opieki nad Zabytkami w Warszawie oraz organizacje: Masław Stowarzyszenie i Moje Powiśle. Pragniemy zapewnić, że tak Mieszkańcom, jak i nam, zależy na tym, aby kompleks był realizowany z poszanowaniem tradycji miejsca. Jako inwestor,  współpracując ściśle ze Stołecznym Konserwatorem Zabytków, dajemy temu wyraz, planując rewitalizację budynków w taki sposób, by przypominały o historii XX-wiecznego zakładu dostarczającego mieszkańcom energię i ciepło. Na terenie inwestycji zaprezentujemy m.in. kilkadziesiąt elementów z czasów świetności tego miejsca, np. na otwartym Placu Historii wyeksponujemy zabytkową lokomotywę, w ladach recepcyjnych znajdzie swoje miejsce suwnica z  łańcuchem i hakiem z dawnej rozdzielni, odwzorujemy przebieg torów kolejowych i kształt komina.

W pełni podzielamy opinię, że niematerialne dziedzictwo terenu byłej fabryki na Powiślu stanowi jego nazwa. Pragniemy zaznaczyć, że używane dotychczas i funkcjonujące w mediach określenie „Skwer Kopernika” jest jedynie roboczą, a nie docelową nazwę inwestycji. W najbliższej przyszłości dopuszczamy możliwość zdefiniowania finalnego nazewnictwa kompleksu, uwzględniającego komponent odnoszący się do historii i tradycji miejsca.  O kolejnych etapach będziemy na bieżąco informować opinię publiczną.