Zdrowie i bezpieczeństwo priorytetem: oświadczenie przedstawicieli właścicieli i zarządców 133 nieruchomości handlowo-rozrywkowych

Zarówno właściciele centrów handlowych, jak  i najemcy, dokładają wszelkich starań, by umożliwić nieprzerwany dostęp do podstawowych dóbr i usług.  Zdrowie i bezpieczeństwo naszych klientów, najemców i pracowników pozostaje nadrzędnym priorytetem -oświadczyli przedstawiciele właścicieli i zarządców 133 nieruchomości handlowo-rozrywkowych zrzeszonych w PRCH.

Bezzwłocznie zrealizowaliśmy rozporządzenia wydane przez Ministerstwo Zdrowia i ograniczyliśmy działanie centrów handlowych do sklepów zaspokajających podstawowe potrzeby. Wszyscy operatorzy sektora centrów handlowych (najemcy, właściciele, kierownicy i usługodawcy, a także wszyscy ich pracownicy) rozumieją tę decyzję dotyczącą zdrowia publicznego. Wszystkie możliwe środki zostały wdrożone w celu zagwarantowania bezpiecznego dostępu do tych sklepów, które w centrach handlowych pozostały otwarte. Zadbaliśmy o to, aby dostęp ten był możliwy w jak najbezpieczniejszych warunkach dla klientów, a także pracowników przebywających w obiekcie.

W takiej sytuacji, która jest równoznaczna z niemal wirtualnym zaprzestaniem działalności, cały sektor jest mocno dotknięty; zalecamy Wynajmującym odroczenie pobierania czynszów od 1 kwietnia i podczas całego zamknięcia rozważanego najemcy. Jednocześnie wzywamy Rząd Rzeczypospolitej Polskiej do natychmiastowego wdrożenia środków zapobiegawczych oraz odpowiednich regulacji, które wesprą wszystkich zaangażowanych w działalność centrów handlowych w Polsce.