Tu jesteś:

Vis à Vis w Warszawie z wyjątkowym terenem zielonym

Vis à Vis w Warszawie

Trwają prace na budowie czwartego centrum handlowego pod szyldem Vis à Vis. Obiekt zlokalizowany będzie  Warszawie, w samym sercu Błoni Wilanowskich, przy licznych terenach przyrodniczych.  Ze względu na naturalne otoczenie inwestorzy projektu zdecydowali się utworzyć wokół centrum specjalną strefę rekreacyjną, która uzupełni i wzmocni handlowo-usługową funkcję obiektu. Vis à Vis powita swoich pierwszych klientów już w IV kw. b.r.

Vis à Vis w Warszawie zlokalizowane będzie tuż przy jednej z tras rekreacyjnych, łączących Wilanów z Powsinem. W sąsiedztwie znajdują się takie kompleksy przyrodnicze jak Park w Powsinie czy Park Natoliński. Skupiona wokół przyszłego centrum zabudowa mieszkaniowa jest w dużej mierze jednorodzinna i parterowa. Z tego względu, inwestorzy projektu – Grupa Capital Park oraz Real Management SA – zdecydowali się odejść od klasycznego formatu convenience, wzbogacając go wartością dodaną w postaci naturalnego otoczenia, wypełnionego roślinnością i funkcjami rekreacyjnymi.

Niezwykle ważną rolę pełnić będzie oryginalnie zaaranżowana zieleń. Na terenie inwestycji zostanie posadzony rząd brzóz brodawkowatych, kuliste klony jawory oraz platan klonolistny. Wokół centrum będą dominowały powierzchnie trawiaste i niska zieleń w postaci różnorodnych krzewów: m.in. berberys Thunbergii, irga błyszcząca, trzmielina Fortune'a, tawuła japońska, kosodrzewina i kilku gatunków traw: kostrzewa, wydmuchrzyca piaskowa, rozplenica japońska i inne. Łączna powierzchnia nowo nasadzonych krzewów wyniesie ok. 330 mkw. Dodatkową ozdobę stanowić będą elementy małej architektury, takie jak ławko-donice czy eleganckie kosze na śmieci – zaprojektowane z wykorzystaniem motywu naturalnego drewna, co dobrze wpasuje się w najbliższe, zielone otoczenie.

Cały teren pomiędzy budynkami będzie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, m.in. ze względu na brak krawężników, stromych podjazdów i dostępność wszystkich lokali z poziomu parkingu. Dla bezpieczeństwa strefa parkowania zostanie wydzielona od strefy chodzenia słupkami.Teren przy witrynach sklepowych, po którym przechadzać się będą odwiedzający, będzie w pełni zadaszony.

Vis à Vis Wilanów powita swoich pierwszych klientów już w IV kw. b.r. Projekt architektoniczny stworzyła pracownia Archicon. Za budowę odpowiada generalny wykonawca – firma ERBUD SA. Powierzchnia obiektu liczyć będzie ok. 4.300 mkw., na której funkcjonować będą  22 lokale handlowo-usługowe. Na terenie inwestycji znajdzie się parking mieszczący 102 pojazdy, a także 58 miejsc postojowych dla rowerów. Ponadto, ok. 100 m od centrum znajduje się przystanek komunikacji miejskiej, obsługujący 7 linii autobusowych.

Średnia ocena

Na podobny temat

Komentarze

Zaloguj się aby móc dodawać nowe komentarze.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×