Tu jesteś:

Wola Retro – nowe życie przedwojennego biurowca

Stare wnętrza budynku Wola Retro

Przedwojenny modernistyczny biurowiec projektu Lacherta i Szanajcy na warszawskiej Woli zmienia swoje oblicze. Obecnie prowadzone są tam prace zarówno przy elewacji jak i wewnątrz budynku. Zabytkowa budowla zostanie połączona z dwoma nowoczesnymi budynkami biurowymi, które będą składać się na kompleks Wola Retro – najnowszą inwestycję LC Corp SA, której oddanie planowane jest na lipiec 2019 roku.

Charakterystyczny, istniejący już czterokondygnacyjny budynek powstały w latach 30-tych XX wieku jest modernizowany i adaptowany do współczesnych standardów obiektu biurowo - usługowego. Zostanie on skomponowany z dwoma nowymi budynkami biurowymi klasy A, które będą miały odpowiednio 9 i 14 kondygnacji oraz 2 kondygnacje podziemne. Przestrzeń pomiędzy budynkami będzie niezadaszonym dziedzińcem zamkniętym przeszklonym dwukondygnacyjnym holem wejściowym.

- Aby dostosować przedwojenny budynek do obecnych standardów, konieczna jest częściowa rozbiórka konstrukcji murowych i żelbetowych. Demontowane są stare drzwi i okna, trwają też prace elewacyjne. W podziemiach budynku izolowane są posadzki i ściany. Prowadzone są też prace instalacyjne i przyłączeniowe. W kolejnym etapie postawione zostaną konstrukcje wzmacniające budynek, wstawione będą też nowe drewniane okna a robotnicy będą kontynuować prace przy elewacji. Prowadząc prace musimy ściśle trzymać się wymogów konserwatora zabytków, pamiętając, że przedwojenny biurowiec w 2012 roku został wpisany do gminnej ewidencji zabytków. Budynek po modernizacji będzie pełnowartościowym biurowcem klasy A, o niespotykanym na rynku nieruchomości biurowych  charakterze. Powierzchnia najmu w modernizowanym budynku będzie wynosić 6 620 mkw., natomiast na kondygnacjach 2,3,4 powstanie przestrzeń biurowa, gdzie wnętrza historycznego budynku będą się łączyć z wnętrzami nowoczesnego biurowca -mówi Izabela Miśta, Manager ds. Najmu, LC Corp SA.

Średnia ocena

Na podobny temat

Komentarze

Zaloguj się aby móc dodawać nowe komentarze.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×