Tu jesteś:

Grupa PZU wybuduje biurowiec we Wrocławiu

Na generalnego wykonawcę biurowca, który powstanie przy ul. Oławskiej 35 we Wrocławiu, Grupa PZU wybrała firmę Warbud. Komercjalizacją powstałej powierzchni biurowo - usługowej zajmie się z kolei firma CBRE. Inwestorem całości jest Tower Inwestycje – spółka z Grupy PZU. Budynek stanie na działce, na której od 1970 roku znajdował się biurowiec PZU. Zakończenie inwestycji planowane jest na 2. kwartał 2022 roku.

Budowa nowego budynku rozpocznie się 24 lutego br. na działce położonej w ścisłym centrum Wrocławia, na której od 1970 roku stał budynek PZU projektu Ryszarda Natusiewicza. Ze względu na stan techniczny stary biurowiec został rozebrany w 2017 roku. Inwestycja zostanie oddana do użytku w 2. kwartale 2022 roku.

Spółka Tower Inwestycje na generalnego wykonawcę wybrała firmę Warbud, a późniejszą komercjalizację powierzchni nowego biurowca przy ul. Oławskiej 35 we Wrocławiu powierzyła CBRE.

Gdy podejmowaliśmy decyzję o wybudowaniu nowego budynku zależało nam przede wszystkim na jak najmniejszym oddziaływaniu na środowisko – mówi Wojciech Dębski, prezes zarządu Tower Inwestycje. To odzwierciedla się zarówno w zastosowanych rozwiązaniach technicznych, ale również chociażby w zaprojektowaniu przestrzeni dla rowerzystów. Architektura budynku, który powstaje na działce przy ul. Oławskiej połączy ze sobą elementy nowoczesności oraz tradycji, przy okazji nawiązując do pobliskiej zabudowy. Zadbaliśmy o to, aby pod każdym względem było to dobre miejsce do pracy – dodaje Wojciech Dębski.

W zaprojektowanym biurowcu szczególny nacisk położono na zastosowanie rozwiązań proekologicznych w tym systemów oszczędzania energii i wody, zielone dachy, czy miejsca parkingowe ze stacjami ładowania dla samochodów o napędzie elektrycznym. Dodatkowo inwestor przewidział w projekcie infrastrukturę dla osób korzystających z rowerów w tym prysznice, szatnie, suszarnie, a także samoobsługową stację rowerową.

W biurowcu zostanie zastosowany system kontroli dostępu, ochrona i monitoring 24h, automatyka budynkowa BMS (Building Management System) oraz „zasilanie dwustronne” budynku wraz z rezerwą miejsca na generator. W pomieszczeniach biurowych zostaną zastosowane m.in. trójszybowe selektywne zestawy okienne, akustyczne podwieszane sufity oraz energooszczędne oświetlenie LED.

Powstający biurowiec będzie miał 7 kondygnacji naziemnych oraz 3 podziemne z ponad 140 miejscami parkingowymi. Łączna powierzchnia najmu brutto (ang. GLA) wyniesie ok. 14 056 mkw. Pomieszczenia biurowca będą wyróżniały się wysokim standardem i funkcjonalnością dostosowaną do indywidualnych oczekiwań najemców. Budynek spełni szereg wymogów brytyjskiego systemu certyfikacji BREEAM i wg przyjętych kryteriów otrzyma certyfikat na bardzo wysokim poziomie „Excellent”.

Cieszę się, że to właśnie firma Warbud została wybrana do realizacji tego projektu w ścisłym centrum Wrocławia. W przeciągu ostatnich 30 lat oddaliśmy do użytku aż 500 obiektów. Jako generalny wykonawca, bierzemy odpowiedzialność za każdy etap budowy. Chcę zapewnić, że dołożymy wszelkich starań, aby obiekt przez nas wybudowany stał się wizytówką Wrocławia – podkreślił Grzegorz Koprowski, dyrektor Regionu Południe w firmie Warbud.

We Wrocławiu powstaje teraz około 128 000 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej. Tylko w 2019 roku, na rynek trafiło ponad 140 000 mkw. takich biur. To imponujące dane, które potwierdzają bardzo duży potencjał stolicy Dolnego Śląska. Najemcy cały czas poszukują projektów takich, jak ten realizowany przez Tower Inwestycje. Bardzo cieszy nas zaufanie, jakim obdarzyła nas spółka Tower Inwestycje powierzając nam rolę wyłącznego agenta odpowiedzialnego za komercjalizację obiektu. Wierzę, że doskonała lokalizacja projektu oraz najwyższy standard techniczny budynku zagwarantuje jego szybką komercjalizację – powiedział Paweł Boczar, szef wrocławskiego biura CBRE.

Biurowiec będzie stanowił zamknięcie i uporządkowanie ostatniego niezabudowanego fragmentu skrzyżowania ulic Oławskiej i Piotra Skargi. Projekt budynku uwzględnia również poszerzenie chodnika i stworzenie podcieni na całej długości elewacji frontowej, co znacznie zwiększy komfort osób czekających na pobliskim przystanku.

Średnia ocena

Na podobny temat

Komentarze

Zaloguj się aby móc dodawać nowe komentarze.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×