Tu jesteś:

Wola Center z nowymi udogodnieniami dla najemców i gości

Hines, międzynarodowa firma działająca na rynku nieruchomości zakończyła pierwszą fazę modernizacji Wola Center, jednego z flagowych biurowców na warszawskiej Woli.

Aby zapewnić najemcom oraz gościom jeszcze większy komfort, zarządca obiektu zainwestował w odnowienie lobby głównego oraz przestrzeni wspólnych, a także w nowoczesny system informacji wizualnej. W atrium otwarta została nowa recepcja oraz strefa coworkingowa z miejscami do pracy indywidualnej i grupowej, a także do wypoczynku. Hines przygotował również dla przyszłych najemców strefę showroomu, prezentującą standard wykończenia powierzchni biurowych. To jednak nie koniec zmian. Jeszcze w tym roku pojawią się kolejne udogodnienia.

W Hines stale dążymy do podnoszenia wartości naszych nieruchomości i staramy się maksymalnie dopasowywać do bieżących oraz przyszłych potrzeb najemców. Dzięki modernizacji przestrzeni wspólnych w Wola Center, budynek będzie jeszcze bardziej przyjazny i bezpieczny, zarówno dla pracowników, jak i gości. W najbliższej przyszłości skoncentrujemy się na aspektach środowiskowych. W ramach programu Hines GREEN OFFICE będziemy promowali wśród najemców Wola Center proekologiczne postawy i zielone rozwiązania. Dodatkowo w garażu zainstalujemy ładowarki do pojazdów z napędem elektrycznym i hybrydowym. Mam nadzieję, że do końca roku uzyskamy certyfikat BREEAM. Naszym celem jest jeden z najwyższych poziomów – co najmniej „Excellent” – mówi Marta Wiewiórowska-Kudła, Leasing Manager, Hines Polska Sp. z o.o.

Nowy system informacji wizualnej (SIW) został wprowadzony na wszystkich piętrach budynku Wola Center, łącznie z podziemnym garażem, a także na terenie przed biurowcem. Klasyczne tablice z nazwami najemców zostały wymienione na nośniki cyfrowe. Największym z nich jest ekran LED o powierzchni ponad 5 mkw. w lobby głównym. Mniejsze monitory zostały zainstalowane w trzonach windowych. Na wszystkich ekranach będą prezentowane specjalnie przygotowane animacje, m.in. dotyczące zasad bezpieczeństwa w biurowcu, oraz informacje o podejmowanych przez Hines inicjatywach, np. na rzecz ochrony środowiska. SIW obejmuje również manual oznaczeń najemców oraz nawigację ułatwiającą poruszanie się po budynku.

Od wejścia pracowników i osoby odwiedzające budynek witać będzie nowo zaaranżowana recepcja. Zrezygnowano przy tym z oddzielnych stanowisk recepcyjnych w holach windowych. W atrium powstała też strefa coworkingowa oraz miejsca do indywidualnych spotkań w otoczeniu naturalnej zieleni, która pozytywnie wpływa na samopoczucie – są to oczyszczające powietrze rośliny w donicach oraz 8-metrowe drzewo, usytuowane w punkcie centralnym lobby.

Ponadto w holach windowych zastosowany został innowacyjny system sufitowy z ekologicznymi płytami filcowymi, który nie tylko podnosi walory estetyczne powierzchni, ale posiada też znakomite właściwości akustyczne. Dodatkowo rozwiązanie to jest łatwe w utrzymaniu i odporne na kurz oraz zabrudzenia. Całość dopełnia nowoczesne, minimalistyczne oświetlenie LED. Zamontowane oprawy wyposażone są w pojedyncze soczewki i czarny dwustopniowy odbłyśnik, który zapewnia równomierny rozsył światła i pozwala zminimalizować efekt olśnienia. Dla zachowania odpowiedniej estetyki, malowane dotychczas ściany trzonowe pokryte zostaną tapetą winylową, bardziej odporną na zabrudzenia i drobne uszkodzenia. Nowy styl podkreślą czarne okładziny, montowane w przestrzeni portali windowych.

Głównym założeniem projektowym w kompleksie Wola Center było optymalne wykorzystanie istniejącej, wysokiej przestrzeni lobby głównego jako miejsca otwartego, z możliwością swobodnej aranżacji w zależności od potrzeb funkcjonalnych. Obecnie elementy wyposażenia sprzyjające spotkaniom przenikają się ze strefami pracy indywidualnej i odpoczynku, zapewniając lepsze wykorzystanie całej powierzchni atrium – mówi Bartosz Trzop założyciel i prezes zarządu pracowni Trzop Architekci.

Budynek Wola Center znajduje się w części Woli, która przez lata pełniła rolę dzielnicy przemysłowej, dlatego modernizowana powierzchnia łączy w sobie elementy industrialne ze współczesnym designem. Szczególny nacisk został przy tym położony na zieleń i rozwiązania proekologiczne. – Koncepcja architektoniczna opiera się na wykorzystaniu istniejących materiałów, takich jak kamień, oraz elementów konstrukcyjnych, np. kratownic. Nowy projekt łączy je z elementami drewnianymi, zielenią, a także dodatkami w stylu loftowym oraz stalą w grafitowym i czarnym kolorze. W lobby głównym zaprojektowano miejsca do ekspozycji zieleni w postaci stalowych podkonstrukcji stanowiących bazę dla roślin, które są naturalnym filtrem oczyszczającym powietrze. W centralnym miejscu stoi drzewo, którego forma podkreśla charakterystyczną, wyjątkową wysokość pomieszczenia– dodaje Bartosz Trzop.

Niewątpliwym wyzwaniem dla projektantów było indywidualne potraktowanie przestrzeni, przy jednoczesnym połączeniu lobby z poszczególnymi holami windowymi. Efekt wizualnej spójności udało się uzyskać dzięki zastosowaniu w projekcie atrium materiałów nawiązujących do tych zastosowanych w holach windowych. Kształt lady recepcyjnej i podestów nawiązuje do charakterystycznych skosów w wewnętrznych elewacjach lobby, natomiast horyzontalne lampy nie tylko przykuwają uwagę, ale również przełamują pionowe podziały dużych szkleń.

Nowa przestrzeń lobby sprzyja postrzeganiu Wola Center jako budynku nowoczesnego i przyjaznego dla użytkowników, zapewniając im dużą dawkę pozytywnej energii – mówi Eligia Gałązka-Gajowa, senior architekt w Trzop Architekci.

Wola Center tworzą cztery nowoczesne budynki biurowe klasy A oferujące łącznie 34 930 mkw. powierzchni biurowo-handlowej. Obiekt znajduje się w bardzo dogodnej lokalizacji – przy ul. Przyokopowej 33 na warszawskiej Woli, w bezpośrednim sąsiedztwie ronda Daszyńskiego i Muzeum Powstania Warszawskiego. Dzięki bliskości metra oraz stacji kolejowej Warszawa Ochota jest świetnie skomunikowany z innymi dzielnicami miasta oraz podwarszawskimi miejscowościami. Poza powierzchnią biurową Wola Center oferuje również przestrzeń coworkingową w lobby głównym, lokale handlowe i usługowe, eleganckie patio o powierzchni 1 000 mkw., z dostępem do bezpłatnego Wi-Fi, zielone tarasy, a także rozbudowaną infrastrukturę dla rowerzystów – stojaki i szatnie z natryskami. Zmotoryzowani mają do dyspozycji dwupoziomowy parking na 319 samochodów, gdzie zainstalowane zostaną także ładowarki do pojazdów elektrycznych i hybrydowych.

Średnia ocena

Na podobny temat

Komentarze

Zaloguj się aby móc dodawać nowe komentarze.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×